EFT voor afvallen en emotie-eten

Afvallen, emotie-eten en het onderbewustzijn; dit is hoe EFT helpt

Het advies voor afvallen wat we vaak horen lijkt zo eenvoudig:
Gewoon wat meer bewegen, discipline tonen en nee zeggen tegen die zin in koekjes, chips of chocola.” 

Met jouw bewuste brein weet jij precies welke keuzes goed voor je zijn.
Toch kies je vaak voor iets anders, door de invloed van je onbewuste brein.

Jouw heeft onderbewustzijn heeft 80% van de macht in de keuzes die je maakt!

Je bewuste mind is dat deel dat denkt: 
Vanaf nu ga ik minder snoepen, ik ga beter eten.”
“Ik heb een plan en ik ga het nu ECHT volhouden!” 

Alleen dit deel, je bewustzijn, heeft maar 20% van macht heeft in de keuzes die we maken.

Wanneer je last hebt van emotie-eten of de programma’s in je onderbewustzijn draaien: “Ik heb chocolade nodig om me beter te voelen,” dan heeft dit 80% van de macht. 

Dan zegt je onderbewustzijn: “nopeee, dat gaan we niet doen! Je voelt onrust en stress, dus laten we chocola eten, of chips, want dan voel je je beter, en het is mijn taak om je veilig te houden.”

Dat is precies waarom je hiermee struggled en dit als zo’n innerlijke strijd voelt. (Voor mij was dit echt een mega eyeopener)

Invloed onderbewustzijn op afvallen en emotie-eten

Patronen doorbreken

Diëten, eetplannen of voedingsschema’s zijn vaak alleen gericht op het topje van de ijsberg in de afbeelding. Op het lichamelijke deel van afvallen. Alleen ons lichaam en onze geest zijn één geheel.

En een dieet helpt niet tegen onbewuste eettriggers. Als je een blijvend resultaat wil is het belangrijk om patronen te doorbreken op de plek waar ze zijn ontstaan: in jouw onbewuste brein.

Dit is waar EFT komt kijken. Met EFT maak je op een veilige en zachte manier contact met het onderbewustzijn, waardoor je deze onbewuste programma’s los kunt laten en je brein als het ware herprogrammeert.

Wat is EFT therapie / tapping?

EFT staat voor (Emotional Freedom Techniques) ook wel bekend als Tapping. EFT is gebaseerd op NLP, cognitieve gedragstherapie en eeuwenoude Chinese geneeswijze (acupressuur).

Het is een simpele, snelle en vooral zeer effectieve techniek om emotionele blokkades op te heffen. Yes, er staat ‘opheffen’. Dus niet negeren, omzeilen of accepteren. Opheffen. 😉

EFT kan je helpen om stress, onrust, emoties, angst en belemmerende overtuigingen los te laten. Hierdoor kun je het heel goed gebruiken bij food cravings, emotie-eten, eetbuien en onbewuste blokkades die je in de weg staan om gezond te eten of af te vallen.

Hoe werkt EFT?

EFT maakt gebruik van acupressuur. Dat lijkt op accupunctuur wat je misschien wel kent, maar dit is zonder de naalden. Het maakt gebruik van hetzelfde systeem: het energiesysteem en de meridianen.

EFT werkt door met je vingers te kloppen ‘tappen’ op 9 (of 14) specifieke acupressuurpunten op je gezicht en je lichaam, terwijl je je focust op de blokkade in een specifieke situatie die je wilt oplossen. 

Je stemt je af op een emotie of de spanning van een overtuiging, ervaring of herinnering die je op dat moment wil loslaten, door korte zinnen uit te spreken terwijl je klopt.

EFT kloppunten

De combinatie van tapping en focussen op de blokkade, zorgt ervoor dat je de bijbehorende spanning en emotionele lading loslaat. Door tapping stuur je een kalmerend signaal naar de amygdala. Dit is het alarmsysteem in je hersenen die zorgt voor de de fight – flight – freeze respons. Met EFT schakel je dit deel uit en breng je jouw zenuwstelsel tot rust.

Je behoudt altijd de herinnering, omdat de gekoppelde negatieve emotie wordt losgelaten. Hierdoor je bevrijd wordt van de angst en stress die voorheen nog steeds omhoog konden komen wanneer iets je aan die ervaring deed denken.

Het EFT proces

1. Focus op blokkade

Door korte zinnen uit te spreken, terwijl je klopt op de punten.

2. Brein krijgt signaal

Je brein krijgt het signaal te ontspannen waardoor de stressrespons afneemt.

3. Blokkade wordt opgeheven

De blokkade en gekoppelde emoties worden losgelaten. Je voelt direct meer rust, opluchting en een lichter gevoel.


Hoe EFT kan helpen bij emotie-eten

Emotie eten ontstaat in het brein. Het gebeurt vaak als we stress ervaren of emoties die we eigenlijk liever niet voelen, en ons brein de reactie heeft ontwikkeld om te eten. Om onszelf gerust te stellen en dat gevoel te onderdrukken, in plaats van de gevoelens echt te verwerken.

Waarschijnlijk wil je die gevoelens wel verwerken, maar weet je niet zo goed hoe. En daarom is eten jouw strategie die jij jezelf onbewust hebt aangeleerd. Een strategie om om te gaan met stress, onrust en emoties. Ofwel een “copingmechanisme”.

Onverwerkte emoties die eetdrang triggeren

Cravings of de drang om te eten wordt vaak getriggerd doordat oude onverwerkte emoties omhoog komen. 

Voorbeeld: Je leidinggevende maakt een opmerking en je merkt in ene de drang om iets te eten. 

Grote kans dat die opmerking jou onbewust herinnert aan een oude pijn (bijv. de angst voor afwijzing), waardoor je een ongemakkelijk gevoel krijgt in het nu. 

Misschien was je 7 jaar en iemand op het schoolplein zei: ‘jij bent dik’ of ‘jij bent dom’. Dan kan het zijn dat je dat nare gevoel op dat moment niet kon verwerken, omdat je hebt het geleerd dat bepaalde gevoelens er niet mochten zijn. Of omdat het niet veilig voelde om je emotie vrij te uiten.

Emoties kunnen zich vastzetten. En omhoog komen…

Als je in het verleden emoties hebt onderdrukt, dan gaan deze emoties zich vastzetten in je lichaam en stapelen zich op. Die opgestapelde emoties kunnen weer omhoogkomen op het moment dat die pijn weer wordt aangeraakt, door iets wat in jouw leven nu gebeurt (zoals die opmerking van je leidinggevende).

EFT helpt om die oude onverwerkte emoties los te laten die jouw eetdrang vandaag de dag nog steeds triggeren. Hoe meer je loslaat, hoe minder cravings en emotie-eetdrang überhaupt nog opkomen.

Wetenschappelijk onderzoek naar afvallen met EFT

fMRI scan EFT cravings en afvallen. Peta Stapleton

Dr Peta Stapleton doet al jaren onderzoek naar de effecten van EFT voor patiënten met overgewicht en obesitas. Ze deed onderzoek naar het effect van EFT op foodcravings met behulp van MRI-scans. Bij aanvang van het onderzoek kregen de patiënten een scan de breinactiviteit meet die gekoppeld is aan de craving (het verlangen iets te willen eten). Daarna kregen ze een programma aangeboden van vier weken EFT-sessies. Vervolgens werd de scan herhaald. Tot ieders verbazing werd er geen enkele breinactiviteit meer gemeten in het specifieke gebied van cravings. EFT deactiveert het deel van ons brein dat vet, suiker en zout voedsel wil. Op Peta’s website kun je al haar onderzoeken terugvinden.

Dr Petra Stapleton legt uit over de somatische componenten van energiepsychologie, de 4e golf in de ontwikkeling van psychologie. EFT is koploper op dit gebied waar het lichaam en de geest betrokken wordt.

Kan EFT mij helpen?

EFT is voor jou als je op zoek bent naar het oplossen van je emotionele en mentale blokkades die je in de weg staan om

EFT kan je onder andere helpen bij:

 • Cravings, eetbuien, emotie-eten, gewichtsverlies
 • Dagelijkse stress, spanning en emoties in het moment loslaten
 • Loslaten van oude onverwerkte emoties
 • Loslaten van triggers die cravings en eetbuien veroorzaken
 • Weerstand opheffen tegen beweging of gezonde gewoonten
 • Belemmerende overtuigingen: “Het gaat me toch niet lukken” “Ik heb niet genoeg wilskracht”
 • Helpende overtuigingen ‘installeren’
 • Verbeteren zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Sta jij ervoor open iets nieuws te proberen?

Stel je voor:

 • Dat je gewoon chocola of chips in de kast hebt liggen, maar niet langer de drang voelt om alles op te eten?
 • Dat je nooit meer denkt: ”Morgen stop ik ermee!”
 • Hoe lekker het zou zijn s’avonds op de bank te zitten zonder die onrustige gevoelens en gedachten over eten?
 • Wat zou je doen met al die extra energie en tijd als je rust hebt rondom eten?

Contra-indicaties

Zwangerschap
Tijdens je zwangerschap raad ik je niet aan om EFT te gebruiken om grote vraagstukken op te lossen. Het ervaren van heftige emoties kan effect hebben op de foetus. Je kunt EFT wel gebruiken om ongemakken te verlichten tijdens je zwangerschap.

Psychiatrische diagnose
Ben je gediagnosticeerd met en/of ben je behandeld voor een persoonlijkheidsstoornis, waanbeelden, psychose, dementie, delirium, verstandelijke beperking, autisme, suïcidale neigingen of (manisch) depressiviteit? Dan kunnen de emoties die loskomen bij EFT soms moeilijk te hanteren zijn. Je kunt hierover het beste overleggen met je behandelend psychiater of psycholoog.

Larissa is een gecertificeerd EFT therapeut gespecialiseerd in het overwinnen van cravings, emotie-eten en zelfsabotage.
Larissa is een gecertificeerd EFT therapeut gespecialiseerd in het overwinnen van cravings en emotie-eten.

Add A Comment